Tiny House Wijk
Duurzaam Zelfvoorzienend Leven

Inspirerende artikelen, filmpjes,  boeken en zelfbouwtips

Kennis delen = vermenigvuldigen, in de afgelopen jaren hebben wij ons als team laten inspireren door veel verschillende mensen, van grote organisaties tot kleine ondernemers en Tiny House bewoners zelf. We delen deze kennis graag met jullie als geïnteresseerden!

FILMPJES:

Jan Rotmans vertelt over systeemveranderingen en transities         
Jan Rotmans - Verandering van Tijdperk
BOEKEN OVER TRANSITIES

E-Book Omwenteling | Jan Rotmans

Luisterboek Omwenteling | Jan Rotmans

Paperback Omwenteling | Jan Rotmans

Hardcover In het oog van de orkaan | Jan Rotmans

Paperback Zakendoen in de nieuwe economieBOEKEN OVER TINY HOUSES (BOUWEN EN WONEN)

E-Book Tiny Houses | Monique van Oorden

Hardcover Tiny Houses | Monique van Oorden

E-book Tiny Houses:Living | Monique van Oorden November 2020

Hardcover Tiny Houses: Living | Monique van Oorden November 2020

Hardcover boek Lofthome Living


BOEKEN OVER ANDERS BOUWEN (MET HOUT)

Hardcover Tomorrow's Timber

Rapport December 2020: Bouwen aan een houten toekomst

Rapport Biobased Bouwen , een strategische verkenning

Teaser Ruimte voor Biobased Bouwen, een strategische verkenning
Kiss the Ground Film Trailer (2020)

 
 https://kissthegroundmovie.com

OVERIGE TIPS VOOR ZELFBOUWERS:

Vanuit Tiny House Wijk.nl kiezen we bewust om samen te werken met vaste ervaren Tiny House fabrikanten. Zij hebben jarenlang ervaring met het selecteren van de juiste materialen, installaties en combinaties daarvan. Het zelf bouwen van een Tiny House lijkt misschien geweldig maar om uiteindelijk een comfortabel "eigen" huis te bouwen komt heel wat kijken.

We delen graag voor de zelfbouwers een aantal aandachtspunten, inzichten en bestaande producten op de markt die een oplossing zouden kunnen bieden voor problemen waar soms in eerste instantie overheen gekeken wordt.


Warm Tapwatervoorziening 1 | Elektrische (slimme) boiler

Warm douchen........vaak zien we dat er vanwege ruimtegebrek in een Tiny House gekozen wordt voor een elektrische doorstroom verwarmer om het water te verwarmen. Een apparaat ter grootte van een schoenendoos met een grote elektrische spiraal zonder opslagvat die snel op kan warmen als er een warmtevraag is als men wil gaan douchen. Op zich lijkt dit een mooie snelle oplossing maar vaak trekt deze erg veel stroom, soms tussen de 11.000 en 13.000 watt. Door de enorme vermogensvraag/piek heb je vaak een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Indien je werkt met (de)centrale batterijopslag is het ook de vraag of de batterijen/accu's deze enorme vermogenspiek wel aankunnen.

Wij zijn zelf meer enthousiast over het toepassen van een (slimme) elektrische boiler met een voorraadvat van 50 of 80 Liter. Veelal is een gebrek aan ruimte een afweging om te kiezen voor een doorstroom verwarmer ten opzichte van een elektrische boiler. "Vroeger" waren er alleen grote en logge elektrische boilers met grote opslagvaten. Inmiddels zijn er ook plattere langwerpige elektrische boilers. Deze kunnen eventueel in een meterkast ruimte of andere losse ruimte makkelijker weggewerkt worden. Het grote voordeel is dat het stroomverbruik niet  11.000-13.000 watt trekt maar 1500-2000 watt alleen bij het opwarmen van het voorraadvat. Een enorm verschil in piekbelasting en energieverbruik.

Aankooptip 1 | Energielabel en slimme of domme boiler

Let bij aanschaf op het energielabel (minimaal B bij voorkeur). En ook dat de boiler zo gemonteerd wordt dat deze bereikbaar is voor toekomstig onderhoud. Horizontale montage is soms ook mogelijk. Tegenwoordig zijn er ook slimme elektrische boilers die met een smartphone in te regelen zijn en die op basis van de warmtevraag van de gebruikers tijdig kunnen opwarmen. Het is ook mogelijk om de boiler zo te programmeren dat deze gaat opwarmen zodra er overdag een overschot is aan opgewekte zonne energie op het eigen dak. Het selecteren van de juiste boiler voor jouw situatie kan een puzzel zijn maar is zeker de moeite waard!

Aankooptip 2 | Benodigde liters

Hoeveel liter de boiler de beste keuze is voor jouw Tiny House hangt af van veel zaken.  Uit hoeveel personen bestaat het huishouden wat gebruikt maakt van de douche? Hoe vaak wordt er gedouched? Hoe vaak snel na elkaar? Hoe vaak per dag? Gebruik je een regendouche of een waterbesparende douchekop? Vaak wordt er door de leverancier aangegeven voor hoeveel personen de boiler warm water kan leveren. Per situatie is het belangrijk om de juiste afwegingen te maken welke elektrische boiler in jouw geval het beste is!

Hoe minder groot de literinhoud van de boilers is hoe kleiner het opslagvat en hoe minder het kost om het water warm te houden overdag.

Bij deze een aantal voorbeelden van onze favorieten:

Eldom Galant 80 liter boiler

Ariston Velis Evo PLUS ECO 80 liter boiler WiFI

Ariston Velis Evo Plus ECO Design 50 liter boiler WiFI

Tesy Elektrische Boiler 50 Liter boiler 1,6kw Modeco Wifi

               

Warm Tapwatervoorziening 2 -Douchebak WTW (warmteTerugWinning systeem)

Het is mogelijk om een kleinere boiler te selecteren als er gebruik gemaakt wordt van een douche WTW (warmte terugwinning). In het kort komt het er op neer dat het warme water wat door het afvalputje spoelt hergebruikt wordt. Let op, in dit geval richten we ons alleen op het hergebruiken van de warmte uit het water en niet het hergebruiken van het water zelf! Het warme water spoelt langs een spiraal wat de toevoerleiding is voor de douchekraan. Hierdoor hoeft minder warm water opgewarmd te worden door de boiler.

Financieel is een douche wtw een investering die zich in een Tiny House waarschijnlijk pas over een hele lange termijn terugverdient. Vaak wordt aangegeven dat een douche WTW pas "financieel" rendabel wordt bij een huishouden van 4 personen. Aangezien veel Tiny House huishoudens uit 1-2 personen bestaan zal de economische terugverdientijd vaak niet uit kunnen........

Echter, doordat er een minder grote elektrische boiler hoeft te worden aangeschaft en er minder stroom verbruikt wordt is dit zeker een interessante bouwsteen in de droom naar een energie-zelfvoorzienend leven. Meer info vind je op de website van Milieucentraal.

Bij deze een aantal voorbeelden van onze favorieten:

https://hamwells.com/nl/wtw-douche-blue/

https://www.dutchsolarsystems.com/dss-douchebak-wtw-900x900

https://www.brieswaterenenergie.nl/douchebak-wtw.html

Voorbeeldfilmpje werking Douche warmte Terug Winning systeem Hamwell Blue


Kookafzuiging een belangrijk aandachtspunt!

Heb je als zelfbouwer goed nagedacht over kookafzuiging?

Later zullen we meer vertellen over het belang van goede Ventilatie in jouw Tiny House. Voor nu focussen we ons op kookafzuiging, een van de belangrijkste aspecten die vaak over het hoofd wordt gezien bij het bouwen van een Tiny House! Desalniettemin een ENORM belangrijk onderwerp waar je goed over na moet denken! Bij koken komt erg veel fijnstof vrij, zelfs bij inductiekoken. Deze fijnstof blijft in een Tiny House vaak lang hangen vanwege het beperkte aantal kamers.

Dit artikel legt uit welk fijnstof kan veroorzaken binnenshuis: https://dekennisvannu.nl/site/media/Binnenshuis-meer-fijnstof-dan-buiten/6304

en dit artikel :Rapport TNO: Wat je moet weten over fijnstof dat vrijkomt bij het koken


Oplossing Optie 1 en optie 2 (Standaard kookafzuiger (recirculatie) en met afblaas naar buiten)

Zorg dat de kook afzuigkap die je kiest is voorzien van koolstoffilters(en reinig deze regelmatig). Standaard zal een kookafzuiger de "gefilterde" lucht aan de bovenkant weer uitblazen(recirculatie), tenzij er een aansluiting is gemaakt die de kookdampen naar buiten afblaast. (Optie 2)

Het nadeel van een afzuigkap die de afgezogen kookdampen naar buiten afzuigt is dat de "warme" lucht van binnen ook naar buiten afgezogen wordt. Dit betekend dat het dus weer meer energie kost binnen het Tiny House weer op te warmen.

Let ook op het energieverbruik van de afzuigkap zelf en wat voor vervangingsfilters er gebruik worden!


Beste oplossing; Optie 3, plaats een speciaal Plasmamade fijnstof kookfilter

Het bedrijf Plasmamade heeft een speciale filter/reinigingsmethode ontwikkeld om schadelijke fijnstofdeeltjes en geurtjes uit de lucht te filteren. Met dit filter weet je zeker dat je als bewoner het best beschermd bent tegen fijnstofdeeltjes die vrijkomen bij het koken.

Het kiezen voor een goedkope afzuigkap bij de Ikea of een andere leverancier lijkt voor de hand te liggen. Het aanschaffen van een Plasmamade kookfilter lijkt in eerste instantie misschien een enorme investering maar hiermee investeer je juist in je gezondheid op de lange termijn!

Fijnstof wat vrijkomt vanuit het koken blijft in een Tiny House lang hangen en als je gaat slapen blijf je ook dus deze schadelijke stoffen inademen. Met een Plasmamade filter weet je zeker dat alle schadelijke fijnstofdeeltjes en geurtjes uit de lucht gefilterd worden. Ook hoeft de lucht niet naar buiten afgevoerd worden wat ook een energiezuinig alternatief is op een afzuigkap die naast de kookdampen ook warme lucht naar buiten afblaast.

Plasmamade kookfiltratiesysteem aanvullende informatie link


Wordt vervolgd.....